Flysertifikat

Bardufoss Flyklubb har helt siden klubben ble stiftet i 1945 drevet med utdanning av flygere. Skoleflygingen forgår i dag på Cessna 172, som er et av verdens mest brukte skolefly. Etter endt utdannelse og oppflyging vil du motta et privatflygersertifikat, PPL(A), som gir deg rettigheter til å føre et fly i privat regi, for eksempel et fly eid av en flyklubb eller av en privatperson. Man kan da ta med seg venner, familie og andre på tur, men det er ikke anledning til å ta betalt for flygingen. Man kan imidlertid spleise på kostnadene etter det såkalte «cost-share» prinsippet.

En introduksjonstur med instruktør er en fin måte å finne ut om dette er noe for deg. For å avtale en slik tur kan du kontakte instruktør og skolesjef Fred Eilers på telefon: 970 49606).

Senere kan man utvide flysertifikatet med flere rettigheter, for eksempel med utsjekk for halehjulsfly, sjøfly, fly med ski, mørkeflyging, instrumentflyging, akrobatikkflyging osv. Om man ønsker å ta steget opp til et kommersielt flysertifikat (CPL eller ATPL), så er PPL(A) et naturlig sted å begynne karrieren som pilot.

De fleste flygerne i Bardufoss Flyklubb er såkalte privatflygere med et PPL(A) sertifikat.

Kurs i Bardufoss Flyklubb

I dag utfører Bardufoss Flyklubb kurs for:

  • Privatflygersertifikatet PPL(A)
  • Flysertifikat for lette luftfartøy (LAPL)
  • Halehjulsutsjekk
  • Skiutsjekk
  • Mørkeutsjekk

Et norsk flysertifikat er underlagt europeiske bestemmelser (EASA), som gir deg rett til å føre fly i Norge, samt andre europeiske land.

Privatflyger sertifikat (PPL)

PPL (Private Pilot Licence) er betegnelsen på et tradisjonelt privatflyger sertifikat. Med et privatflyger sertifikat kan du fly både én motors og to motors fly med stempel- eller turbinmotor, avhengig av hvilke rettigheter du har på ditt sertifikat. Det finnes ingen begrensninger på vekt eller antall passasjerer. Dette utdanningsløpet krever at du flyr minimum 45 flytimer knyttet til et godkjent skoleprogram hos en godkjent flyklubb eller flyskole (ATO).

Senere kan du også utvide dette sertifikatet med flere rettigheter, som f.eks en Instrument Rettighet (IR), multi-engine (ME) eller kommersielt flysertifikat (CPL). Mange profesjonelle flygere har gjerne startet med et privatflyger sertifikat hos en flyklubb før dem har gått veien videre til en profesjonell flykarriere.

Flysertifikat for lette luftfartøy (LAPL)

LAPL (Light Aircraft Pilot Licence) er betegnelsen på et sertifikat som gir deg rett til å fly lette luftfartøy med én motor (kun stempelmotor) med en maksimal avgangsvekt på 2000 kg og ikke mer enn fire personer om bord. I praksis betyr dette at du fint kan fly f.eks en Cessna 172 som har maks avgangsvekt på 1156 kg og fire seter om bord.

Dette sertifikatet kommer med noen begrensninger som du ikke har på PPL da utdanningsløpet er noe enklere. Utdanningsløpet krever at du flyr minimum 30 flytimer i henhold til et godkjent skoleprogram. Forskjellen kontra et PPL sertifikat er at antall timer navigasjon er redusert, instrument leksjonene er helt fjernet og i tillegg flyr man solo tidligere i utdanningsløpet. Etter at du har tatt dette sertifikatet kreves det dog at du har flydd ytterligere 10 timer som fartøysjef før du kan ta med deg passasjerer om bord.

Merk at du med et LAPL sertifikat IKKE kan gå videre til et CPL sertifikat.

Før du begynner

For å kunne inneha et PPL(A) flysertifikat trenger man å oppfylle kravene til legeattest klasse 2 for privatflygere. Dette gjøres hos en godkjent flylege – du finner en liste her. Her holder det at man har normal helse og føler seg i generelt grei form. Synskorrigering, som briller m.m. er tillatt. De fleste fullfører hele utdanningen på mellom ett og halvannet år, men den kan også fullføres raskere om man dedikerer nok tid til det. Kostnader rundt utdanningen kommer fortløpende, så det er viktig at man har det finansielle i orden slik at man slipper avbrekk, noe som vil resultere i å fordyre utdanningen.

Du kan begynne utdanningen ved fylte 15 år og fly opp til privatflygersertifikatet ved fylte 17 år. Modenhet vil imidlertid også vektlegges under utdannelsen.

Teori

I utgangspunktet gjennomgår eleven teoriutdanningen hos Privatfly.no. Dette kurset er et nettstudium med arbeidsoppgaver, teoribøker og annet nødvendig materiell. Totalt er det 9 fag som må bestås før eleven kan meldes opp til teorieksamen. Det er ikke et krav om å ha bestått teori før praktisk skoling påbegynnes, men alle teorieksamener må være bestått før eleven kan gjennomføre første solo flyging. De fleste tar hele teoriutdanningen på 6-12 måneder avhengig av hvor mye tid man selv dedikerer til dette. Teorieksamen til privatflyger sertifikatet kan i dag gjennomføres ved Statens vegvesens trafikkstasjoner som tilbyr teorieksamen.

Etter at alle eksamener er bestått er teorien gyldig for oppflyging til PPL eller LAPL i 24 måneder.

Praksis

Enhver elev ser uten tvil frem til å få luft under vingene! Den praktiske delen av utdanningen består av forskjellig moduler som dekker alt fra grunnleggende flyferdigheter, vurdering av vær, navigasjon også videre, til teknisk forståelse. Første soloflyging kan gjennomføres etter kun 20 flytimer, men instruktøren vil i samråd med skolesjefen vurdere hver enkelt elev om han/hun er klar for å fly alene.

Totalt må det gjennomføres minimum 45 timer før man kan gjennomføre oppflyging til privatflygersertifikatet. Her må eleven demonstrere tilstrekkelige, teoretiske og praktiske ferdigheter for en kontrollant fra Luftfartstilsynet.

Som elev forventes det at du selv tar ansvar for egen læring og at du møter opp godt forberedt til leksjonene. Selv om det i praksis er fult mulig å fly hele programmet på én måned, er nok dette noe de færrest har kapasitet til. Realistisk sett bruker man rundt 5-6 måneder på denne fasen. I noen tilfeller opp til ett år. Faktorer som vær og vind samt tilgjengelighet på fly og instruktør er ting som avgjør hvor lang tid man bruker på den praktiske flygingen. I tillegg er mye også opp til deg som elev. Optimalt sett vil 1-3 leksjoner i uken være det beste for best progresjon.

Prisanslag for PPL-A (2025)

Prisene i denne listen er realistiske anslag. De faktiske kostnadene kan variere noe. Man betaler ikke alt på en gang, men fortløpende gjennom utdannelsen. Noen vil etter hvert kjøpe eget headset for bruk under flyging. Disse koster fra rundt 3.000 til over 16.000 for de beste headsettene (Bose og Lightspeed med aktiv støydemping). Kjøp av eget headset er ikke tatt med i prisanslaget da klubben har headset til utlån.

TeoriPris
Nettbasert teorikurs hos Privatfly.no (inkludert teorikurs, lærebok og navigasjonspakke)7.900
Teorieksamen: Gebyr til Luftfartstilsynet (9 fag, 530 kr per fag)4.770
Totalt: Teori12.670
MedisinskPris
Førstegangsundersøkelse for legeattest klasse 23.300
Dokumentasjonsutstedelse: Gebyr til Luftfartstilsynet640
Totalt: Medisinsk3.940
OperativtAntallStykkprisPris
Medlemskap i NLF og BFK: Årspris12.7502.750
Praktisk flyging (på MOGAS)451.50067.500
Instruktørhonorar9020018.000
Oppflygning: Leie av fly (på MOGAS)21.5003.000
Oppflyging: Gebyr til Luftfartstilsynet 13.6003.600
Oppflyging: Førstegangs utstedelse av sertifikat (gebyr til Luftfartstilsynet)12.0502.050
Oppflyging: Kontrollant gebyr11.6601.660
Diverse utstyr (f.eks. knebrett, loggbok, flyrapporthefte osv.)1Ca. 4.000Ca. 4.000
Totalt: Operativt102.560
Totalt kr 119.170
Realistisk ca. kr125.000

Kontaktinformasjon

FunksjonNavnTelefonE-post
Skolesjef/InstruktørFred Eilers970 49 606E-post